Voordelen en gebruik van magnesiumcitraat
Geen categorie

Voordelen en gebruik van magnesiumcitraat voor gezondheid

Posted On juni 6, 2024 at 7:27 pm by / No Comments

Magnesium is een essentieel mineraal dat een rol speelt in honderden lichaamsprocessen, van spierfunctie tot bloeddrukregulatie. Een populaire en effectieve vorm hiervan is Magnesiumcitraat.

In dit artikel verkennen we de voordelen van Magnesiumcitraat, waaronder de potentie om je slaapkwaliteit te verbeteren, stress te verlagen, en je algehele gezondheid en welzijn te ondersteunen.

Waar is magnesium goed voor?

Magnesium is een cruciaal mineraal dat talrijke lichaamsprocessen ondersteunt, waaronder het functioneren van het zenuwstelsel, spierwerking, en het verminderen van vermoeidheid.

Magnesiumcitraat is een veelgebruikte vorm van magnesium in voedingssupplementen. Het is gekoppeld aan citraat, waardoor het een hoge biologische beschikbaarheid heeft en dus goed door het lichaam wordt opgenomen.

Volwassenen hebben gemiddeld 377 mg magnesium per dag nodig. Omdat we magnesium ook via voeding binnenkrijgen, bevatten supplementen vaak een dosering van 200 mg elementair magnesium.

Magnesiumcitraat is verkrijgbaar in tabletten of capsules, maar je kunt ook kiezen voor poeder dat makkelijk oplost in water, sap, of yoghurt.

Wat verbetert de opname van magnesium?

De opname van magnesium kan beïnvloed worden door verschillende factoren. Een belangrijke factor is de aanwezigheid van andere mineralen; zo kan een hoge inname van calcium bijvoorbeeld de opname van magnesium verminderen.

Het is daarom essentieel om een evenwichtige balans tussen calcium en magnesium in je dieet te waarborgen. Het innemen van magnesiumsupplementen tijdens de maaltijd kan ook helpen om de opname te verbeteren.

Voor een optimale absorptie kun je het beste kiezen voor vormen zoals magnesiumbisglycinaat en magnesiumcitraat, en de minder goed opneembare vormen zoals magnesiumoxide of magnesiumsulfaat vermijden.

Welke magnesium werkt het beste?

Er is een breed scala aan magnesiumsupplementen verkrijgbaar, en het kan uitdagend zijn om te bepalen welke het meest effectief is.

Over het algemeen wordt organisch gebonden magnesium, zoals magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat, beter door het lichaam opgenomen dan anorganische vormen zoals magnesiumoxide en magnesiumsulfaat.

Deze organische vormen zijn dus een betere keuze als je op zoek bent naar een effectief supplement.

Het verschil tussen magnesiumcitraat en magnesium malaat

Magnesiumcitraat en magnesiummalaat zijn beide goed opneembare vormen van magnesiumsupplementen, maar ze dienen verschillende doeleinden afhankelijk van je gezondheidsbehoeften.

Magnesiumcitraat, dat magnesium combineert met citroenzuur, ondersteunt vooral de spierfunctie en helpt bij het behouden van sterke botten. Het staat ook bekend om zijn rol in het verminderen van vermoeidheid. De aanbevolen dosering is vaak 200 mg per dag, wat meestal neerkomt op één tablet.

Magnesiummalaat, waarbij magnesium gekoppeld is aan appelzuur (een organisch zuur aanwezig in appels en andere vruchten), wordt vooral gewaardeerd om zijn effectiviteit in het verminderen van spierpijn. Dit maakt het een populaire keuze voor mensen die kampen met fibromyalgie of chronische vermoeidheidssyndroom.

Mogelijke bijwerkingen van magnesium

Magnesium is een cruciaal mineraal dat een rol speelt in tal van lichaamsfuncties, maar net als bij elk supplement, kan het bijwerkingen hebben.

Het is over het algemeen veilig omdat overtollig magnesium meestal via de urine wordt uitgescheiden. Echter, te veel magnesium innemen, vooral via supplementen, kan leiden tot enkele ongewenste effecten.

De meest voorkomende bijwerking is diarree of andere darmproblemen. Dit gebeurt omdat magnesium de spieren in de darmen helpt te ontspannen, wat de stoelgang kan versnellen.

Andere mogelijke bijwerkingen zijn misselijkheid en buikkrampen. In zeer zeldzame gevallen kan het zelfs een onregelmatige hartslag veroorzaken.

Hoe neem je het beste magnesiumcitraat?

Magnesium is een essentieel mineraal dat een rol speelt in meer dan 300 enzymatische reacties in ons lichaam, variërend van spierfunctie en zenuwtransmissie tot bloeddrukregulatie en energieproductie.

Veel mensen kampen echter met een tekort aan dit belangrijke mineraal. Als je overweegt om magnesiumcitraat als supplement te gebruiken, volg dan deze tips om optimaal gebruik te maken van je supplement:

  1. Neem het met een Maaltijd: Voor de beste opname, consumeer magnesiumcitraat samen met een maaltijd die vetten bevat. Vetten helpen de opname van magnesium in de darmen te bevorderen.
  2. Let op de Dosering: De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium verschilt per leeftijd en geslacht, maar over het algemeen wordt geadviseerd niet meer dan 400 mg per dag in te nemen, tenzij anders voorgeschreven door een arts.
  3. Bewust van Bijwerkingen: Hoewel magnesiumcitraat meestal goed wordt verdragen, kan het bij sommige mensen diarree veroorzaken. Mocht dit voorkomen, overweeg dan de dosering te verlagen.
  4. Combineer met Calcium: Magnesium werkt synergetisch met calcium. Het is zinvol om deze mineralen samen in te nemen voor hun gezamenlijke lichaamsfuncties, maar zorg ervoor dat je niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid van elk inneemt.

Geef een reactie