Sneller herstellen na krachttraining
Spierpijn, als sporter ken je het gevoel wel. Enerzijds een trots bewijs dat je flink aan de bak bent geweest in de sportschool, anderzijds kan dat hinkelen en strompelen soms knap lastig zijn.
Hoe schud je die spierpijn snel van je af? In dit artikel delen we een paar handige tips die je snel weer soepel en pijnvrij op de been helpen.
Het belang van goede voeding
Die vervelende spierpijn? Die komt door kleine scheurtjes in je spieren wanneer je traint. Pijnlijk, maar het is eigenlijk een goed teken: je spieren worden sterker. Om die scheurtjes te repareren, heeft je lichaam flink wat eiwitten nodig. Denk aan vlees, kwark, eieren, en noten. Zorg dat je deze items op je boodschappenlijstje zet!
Ook creatine kan een handje helpen bij je herstel, vooral na een intense workout. Dit stofje, dat van nature in je spieren zit en ook in vlees en vis voorkomt, speelt een rol in de eerste seconden van krachtinspanning.
Een gezond, gevarieerd dieet zou je voldoende moeten voorzien, maar een supplement kan ook. Creatine boost niet alleen je herstel maar ook je spiergroei, perfect voor activiteiten waarbij je snel kracht moet leveren, zoals bij gewichtheffen.
Hydratatie is belangrijk
Een goed herstel begint met voldoende drinken na je training. Je lichaam heeft water nodig om die afvalstoffen weg te spoelen.
Normaal gesproken moet je minimaal 2 liter water per dag binnenkrijgen, maar als je zweet tijdens het sporten, moet dat nog een tandje omhoog. En laat die alcohol maar even staan; dat droogt je lichaam uit en zet je spierherstel op een lager pitje.
Dus, voor een vlot herstel en om die spieren snel weer in actie te krijgen, zorg dat je genoeg hydrateert!
Rust is essentieel
Goed eten en genoeg drinken zijn cruciaal voor je spierherstel, maar je spieren hebben ook rust nodig. Over het algemeen moet je dezelfde spiergroep niet binnen 48 uur opnieuw belasten.
Doe je dat wel, dan riskeer je meer schade en loop je een groter risico op blessures. Denk hieraan bij het plannen van je trainingsweek.
Maar dat betekent niet dat je helemaal stil moet zitten. Om de afvalstoffen in je lichaam sneller af te voeren, is het slim om je bloedsomloop een handje te helpen.
Plan bijvoorbeeld een lichte cardio training of maak een rustige wandeling. Zo blijf je actief en bevorder je je herstel tegelijk!
Doe een cooling-down
Net zoals je niet zomaar vol gas gaat tijdens het sporten en altijd begint met een warming-up, is het cruciaal om je lichaam geleidelijk terug te brengen naar een rusttoestand na de training.
Heb je weleens dat licht duizelige gevoel na een intensieve sessie? Dat komt omdat je bloed zich tijdens de inspanning voornamelijk richt op je spieren, en minder op andere delen van je lichaam.
Een goede cooling-down helpt je hartslag rustig te dalen en zorgt dat het bloed weer netjes verdeeld wordt over je lichaam.
Lichte cardio, samen met wat rek- en strekoefeningen, zijn perfect hiervoor en maken je spieren ook nog eens soepeler.